A la dècada dels seixanta no existien els ordinadors personals, ni formes d'escriure i editar textos amb la facilitat actual i molt menys disposàvem de la possibilitat d'inserir imatges o fotografies en els textos amb la facilitat que ara ho fem. Tampoc existien les actuals bases de dades per poder mantenir i arxivar els resultats de les competicions, que per aquells temps es celebraven gairebé exclusivament en els mesos d'estiu a causa del reduït nombre de piscines cobertes existent. En aquella època només hi havia una a Barcelona, la del Club Natació Catalunya, situada a la Travessera de Gràcia, entre Passeig de Sant Joan i Bailén. Allà, amb tracte de favor, podíem entrenar un cop a la setmana.
Com havia molt de temps entre les diferents temporades, i per facilitar les subscripcions, varem decidir utilitzar unes fitxes personalitzades individuals, per cada nedador, que contenien la data, l'estil, la piscina i el temps realitzat en les competicions, i al final de temporada se'ls lliurava com a record de la seva evolució durant l'any. Ara seria molt senzill amb una bona base de dades.
Però com aquestes fitxes únicament proporcionaven informació individual, sense precisar què havia fet la resta de companys, vam decidir fer un butlletí informatiu amb periodicitat mensual amb les principals i més rellevants activitats del mes (s'aniran penjant gradualment en aquest blog). A més, com a resum general, també confeccionàvem una memòria anual que contenia totes les competicions realitzades durant l'any en què es recollien tots els resultats de tots els nostres nedadors. Aquestes memòries no les podem adjuntar a causa del volum que ocupen.
Alguna vegada haureu vist o recordareu que un dia van existir màquines d'escriure amb les que es podia escriure pàgines amb relativa facilitat. Però no et podies equivocar de lletra, ni permetien corregir les frases un cop escrites. Doncs bé, els butlletins o memòries o resultats de les competicions s'havien d'escriure individualment amb aquestes màquines, i per desgràcia tampoc existia la possibilitat de copiar i enganxar, de manera que s'havia d'escriure tot el text.
Però per escriure tots aquests documents, dels que es feien moltes còpies per a poder-los repartir a tots els components de la secció, i d'altres clubs, calia fer-ho, no sobre fulls de paper en blanc sinó sobre clixés, en què la màquina d'escriure marcava la lletra (foradant el clixé, de manera que l'error era més visible) per posteriorment passar aquests clixés per una màquina rotatòria (anomenada ciclostil) que a més en el nostre cas era manual (hi havia d'elèctriques), és a dir imprimia un full per cada volta de maneta que li donaves. Era com una mini-impremta casolana, però tenia la seva eficàcia i permetia realitzar un cert nombre de còpies (no excessiu perquè el clixé s'anava deteriorant), però les suficients per poder repartir la informació desitjada. Un cop fet servir el clixé no es podia tornar a utilitzar i no es podien treure més còpies d'aquella fulla (tenir en compte que les fotocopiadores a penes existien i que les còpies eren molt més cares que actualment).
Tenir una ciclostil i una màquina d'escriure (que seria molt menys que avui dia com un ordinador i una impressora) era tot un luxe que no tots els clubs es podien permetre, pel que en aquells temps els resultats de les diferents competicions s'enviaven a la Federació Catalana i aquesta els escrivia, feia les còpies i els distribuïa als diferents clubs participants per correu postal, amb el consegüent retard.
Als més veterans els servirà de record, ja que segurament ningú ha d'haver conservat tots els butlletins. És obvi que amb els lògics canvis de domicili que tots hem realitzat des d'aquells temps, molts records es han anat quedant pel camí. Espero que us agradi.
Per als novells, que sou la majoria, dir-vos que aquests butlletins, tots, estaven íntegrament escrits per Carlos Martín, fent els seus primers passos del que seria la seva futura professió, i si us els llegiu, veureu que ho feia extraordinàriament bé, ordenat, variat, estructurat i amb molta visió de futur. Ja s'atrevia a analitzar la natació nacional i la internacional! És realment la recopilació de la història de la secció de natació del club durant una època i que molts la tenen oblidada. Com és natural, tots estaven escrits a mà.
L'autor de tots els dibuixos de portades i títols dels diferents articles era Lorenzo Martín. I tots els butlletins estaven picats sobre clixés de la antiga ciclostil per Lluís Ragàs. I entre altres diversos membres compromesos de la secció se li donava voltes a la maneta de la ciclostil i després es feia la recopilació i enquadernació. La tirada aproximada era de 200 unitats.
Tal com us he comentat l'inici, els mitjans de llavors no eren els actuals. Els que no ho heu viscut no us podeu imaginar la feina que representava. Els errors en picar a màquina gairebé sempre es notaven. No es podia paginar correctament i en realitzar els dibuixos sobre el clixé s'havia de procedir amb molt de compte perquè es trencaven molt fàcilment, i llavors s'havia de tornar a començar. Com podeu anar comprovant en els diferents nombres que anirem penjant qualsevol arruga del clixé es nota, una lletra no picada amb prou força o amb error en picar no quedava ben marcada i de vegades costa de llegir. No es podia corregir el text i naturalment tampoc no es podien incloure fotografies.
No obstant, en els darrers butlletins podreu apreciar que s'ha inclòs alguna fotografia (naturalment en blanc i negre) a base d'imprimir el text i després fer fotocòpies. El cost es va incrementar un "poquillo", però la directiva va donar el vist i plau, amb el que el butlletí va guanyar en qualitat.
Fet una mica d'història, aquí us deixem els butlletins que es van escriure entre agost de 1970 i setembre de 1975, Els dos primers anys no es van publicar cada mes, però després ja es va entrar en la dinàmica mensual. Espero que us agradin !!
Per veure el Boletín Agosto 1970 clica aquí.
Per veure el Boletín Agosto 1970 clica aquí.
Lluís Ragàs